Božja ljekarna

Bazga biljka koja može zamijeniti sve lijekove, a sad je njihovo vrijeme kad kreću cvati

Bog kada je stvorio svijet stvorio je, biljke koje danas mogu biti puno bolje i zdravije od svih lijekova. Božje čudo koju je Gospodin dao čovječanstvu da uživa u ljepoti biljni ljekovitog biljaka.

Mjesec Svibanj kada cvate jedna posebna biljka koja se zove Bazga od te biljke se može praviti razni napici za osvježenje poput soka ili čaja. itd.

Bazga, zova, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; neka su od narodnih imena biljke koja u proljeće zabijeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih ljekovitih cvjetova. Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke svijeta. Ona je tisućljećima u službi čovječanstva, a Hipokrat ju je posebno cijenio kada je za nju govorio da je upravo bazga biljka koja može zamijeniti sve druge lijekove na zemlji.

Bazga je u našim krajevima dobro poznata i cijenjena ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u prirodnoj medicini. U posljednjih dvadeset godina znanstvena zajednica provodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna ljekovita svojstva.

Najviše istraživanja bavilo se utjecajem bazge na liječenje simptoma gripe, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt bazge usporediv s lijekovima kao što je Tamiflu kod liječenja gripe. Ljekovita bazga pomaže u brzom oporavku, a bez loših nuspojava.

Bazgu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u prsima, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena ljekovitost. Koristi se kao biljni lijek za poticanje imunološkog sustava, a kao i većina bobičastih ljekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Bazga je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crijevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je okusa, što posebno cijene djeca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja, a zbog toga se bazga koristi i u liječenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija. Bazga sadrži i detoksikacijsko djelovanje i pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest. Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži.

Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake bazgom liječile gripu, prehladu, virozu, groznicu, začepljenja sinusa…

Dobro su znale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je iznimno korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovjek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne tvari, a zbog čega se može potvrditi Hipokratovo mišljenje o ovoj biljci, jer bazga obnavlja sve što dotakne.

RECEPT SOK OD BAZGE

Sok od bazge – recept bez konzervansa
S obzirom na to da se sok od bazge proizvodi od cvjetova bazge i, uobičajeno, šećera, domaći sok možete napraviti u potpunosti bez konzervansa.

Za to će vam pomoći limunska kiselina koja je prirodna tvar i služi za produljenje roka trajanja brojnih namirnica u prehrambenoj industriji. Ako se pitate koliko limunske kiseline ide u sok od bazge, sve ovisi o tome koji od sljedećih recepata spremate.

Osim toga, proizvodi koji sadrže veće količine šećera su teško kvarljivi ako se čuvaju u pravilnim uvjetima.

Sok od bazge – 40 cvjetova
Evo recepta koji uključuje 40 cvjetova bazge.

Sastojci:
40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova)
4 l vode
3,5 kg šećera
10 paketića limunske kiseline.
Priprema
Očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijte vodom i ostavite namakati 24 sata.
Nakon jednog dana namakanja cvjetove procijedite kroz dvostruku gazu ili vrlo sitno cjedilo te ih dodatno istisnite rukama.
Zatim u vodu dodajte šećer i limunsku kiselinu te miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostavite još 24 sata.
Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sok od bazge – recept (25 cvjetova)
Imamo i recept za sok od bazge s 25 cvjetova.

Sastojci:
25 očišćenih cvjetova bazge
3 l vode
1,2 kg šećera
4 limuna (sok)
20 g limunske kiseline.
Priprema
Očišćene cvjetove bez peteljki potrebno je namočiti 24 sata u hladnoj vodi.
Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.
Dodajte vodu u lonac, pa dodajte ostale sastojke i sve prokuhajte uz miješanje dok se šećer ne otopi.
Ohlađeni sok nalijte u čiste (prokuhane) staklene boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Sok od bazge – recept (80 cvjetova)
Ovaj recept uključuje 80 cvjetova bazge.

Sastojci:
80 cvjetova bazge bez peteljki
4 kg šećera
4 l vode
4 vrećice limunske kiseline (po 20 g).
Priprema
U lonac s vodom ulijte šećer i limunsku kiselinu te prokuhajte dok se šećer ne otopi, a zatim dodajte cvjetove bazge. Sve dobro pomiješajte i ostavite 24 sata.
Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.
Sok prelijte u čiste (prokuhane) staklene boce i nalijte do vrha kako ne bi ostalo zraka pri zatvaranju. Čuvajte sok na tamnom i hladnom mjestu.

Sok od bobica bazge – cijena
Na tržištu se može naći vrlo ukusan i osvježavajući sok od bobica bazge. Cijena soka od bobica bazge je između 8 – 12 eura (500 ml). Uvijek birajte organski sok, odnosno domaći sok iz eko proizvodnje.

Iako se sok od bazge smatra generalno sigurnim za opću upotrebu, nemojte ga piti u prevelikim količinama.


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Svaki čovjek može se radovati onome što voli i želi,…