Duhovnost

Josemaría Escrivá: Kako postići duhovnu slobodu i mir

“Duh Sveti dolazi k nama kao rezultat križa – kao rezultat našeg potpunog predanja Božjoj volji, traženja samo Njegove slave i potpunog odricanja od samih sebe”.


Portal Aleteia donosi promišljanje svetca svakodnevne svetosti svetog Josemaríe Escrive o duhovnoj slobodi.

Duh Sveti želi nam dati duhovnu slobodu zbog koje u našem srcu osjećamo mir. Međutim, nije uvijek lako ukloniti razne prepreke u našem srcu koje nas sprječavaju da doživimo tu duhovnu slobodu.

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga (Mt 16, 24 – 25).

Sveti Josemaría Escrivá pojašnjava kako je tajna postizanja duhovnog mira: “Zajedništvo s križem – jer je Kalvarija prethodila Uskrsnuću i Pedesetnici. To je red kojeg svaki kršćanin mora slijediti. Mi smo, kao što nam sv. Pavao kaže, ‘baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo’. Duh Sveti dolazi k nama kao rezultat križa – kao rezultat našeg potpunog predanja Božjoj volji, traženja samo Njegove slave i potpunog odricanja od samih sebe”.

 

Foto: Pixabay

Escrivá dalje objašnjava: “Samo onda kada smo vjerni milosti i odlučni u tome da postavimo križ u središte naših duša, poričući same sebe za Božju ljubav, odvajajući se na ispravan način od svake sebičnosti i lažne ljudske sigurnosti, samo onda… ćemo primiti puninu velike vatre, veliko svjetlo, veliku utjehu Duha Svetoga. Tada duša počinje osjećati mir i slobodu za koju nas je Krist oslobodio i koja nam se daju milošću Duha Svetoga. ”

To je temeljno učenje Isusa Krista koje je govorio svojim učenicima: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga” (Mt 16, 24 – 25).

Kalvarija je prethodila Uskrsnuću i Pedesetnici. To je red kojeg svaki kršćanin mora slijediti.

Nije jednostavno slijediti ove Isusove riječi, ali u njima je ključ za postizanja istinskog i trajnog mira te slobode unutar ljudske duše. Moramo umrijeti sebi ako želimo živjeti u Duhu Svetom. Sljedeći put prije nego što uronite u molitvu, razmislite što vas udaljava od duhovne slobode te čega se sve trebate odreći kako biste pronašli mir za kojim čeznete. Prenosi portl: HKM.


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U utorak su veleposlanice pri Svetoj Stolici, američki i britanski,…