Crkva u svijetu

PAPA FRANJO PONOVNO NAPRAVIO PRESEDAN: U Vijeće za ekonomiju po prvi put imenovao jednu Hrvatica Marija Kolak

Papa Franjo nedavno je promijenio sastav vatikanskog Vijeća za ekonomiju. Među sedmero novoizabranih članova laika našla se i predsjednica savezne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken u Berlinu (BVR), Marija Kolak,


“Svojim angažmanom na spomenutoj funkciji želim pomoći mojoj Katoličkoj Crkvi u poslovima u kojima sam kompetentna”, poručila je Kolak.

Kratki životopis

Kolak je rođena je u Đakovu 1970., a od 1998. promijenila je nekoliko pozicija u Berliner Volksbanci, da bi 2016. postala članica upravnog odbora, a 1. siječnja 2018. predsjednica te banke. Završila je napredni studij menadžmenta na Harvardu. Udana je i ima troje djece.

Marija Kolak “Odlukom Svetog Oca imenovana sam na spomenutu funkciju. To mi je izuzetna i velika čast i radost. Budući da je vjera sastavni dio mog svjetonazora i života, a aktivno sam nastojala živjeti svoju vjeru te sudjelovati u životu naše Hrvatske katoličke misije Berlin, svojim angažmanom na spomenutoj funkciji želim pomoći mojoj Katoličkoj Crkvi u poslovima u kojima sam kompetentna. Vjerujem da ću svojim radom pomoći ugledu i općem dobru Crkve. Radujem se odgovornosti koju mi je povjerio Sveti Otac

Na strani ‘štedljive petorke’

“EU je pokazala sposobnost djelovanja tijekom krize. To je dobar signal za Europu. Povezivanje isplata za pomoć s reformama u zemljama članicama sada će se još učinkovitije motriti, zahvaljujući ‘štedljivoj petorki’. To su važni elementi koje smo mi, BVR, također zagovarali. Sada je važno da se pokrenu neophodne reforme u zemljama članicama”, izjavila je Kolak nakon što je Europsko vijeće u srpnju donijelo odluku o Višegodišnjem financijskom proračunu i Fondu za pomoć. Budućnost, doznaje se, vidi u digitalizaciji, zaštiti okoliša i zdravstvu.

Prvi put birane žene

Uz nju, među laičkim članovima Vijeća našlo se još pet žena: profesorica prava iz Düsseldorfa Charlotte Kreuter-Kirchhof, bivša rizničarka princa Charlesa Leslie Jane Ferrar, bivša britanska ministrica za obrazovanje, promet i jednakost žena Ruth Maria Kelly, Eva Castillo Sanz i María Concepción Osákar Garaicoechea. Jedini muškarac u biranom društvu je Alberto Minali.

Uz laike, osam članova Vijeća za ekonomiju su biskupi i kardinali, a papa Franjo je ponovno imenovao kardinala Reinharda Marxa čelnikom. Marx inače vodi ovo papinsko Vijeće od njegova osnutka, 24. veljače 2014. Cilj Vijeća je raščišćavanje financijskih dubioza Svete Stolice. Inozemni mediji prenose da su u Vijeće po prvi put birane žene laikinje.


 

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Sveti Otac radio je u tišini, 2017. poslao je u…