Kultura

Sjeti se da si prah i da ćeš se u prah vratiti”

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje Korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje)

Na Čistu srijedu svećenik na glave vjernika stavlja pepeo izgovarajući riječi “Sjeti se da si prah i da ćeš se u prah vratiti” ili pozivajući vjernike “Obrati se i vjeruj Evanđelju!” Ali odakle dolazi taj pepeo?

Iako je inače moguće kupiti pepeo u katoličkoj trgovini, puno češće ga se stvara u župnoj crkvi spaljivanjem palminih ili maslinovih grančica blagoslovljenih na Cvjetnicu godinu prije. Prema kanonskom pravu, one se moraju se pravilno zbrinuti, kao i svi blagoslovljeni predmeti, podsjeća Aleteia.

Jedan od načina zbrinjavanja palmi i maslina je spaljivanje. Tu se prirodno stvara pepeo, koji se u SAD-u melje u fini prah i miješa sa svetom vodom ili krizmom kako bi se napravila pasta.

U drugim dijelovima svijeta suhi se pepeo posipa po vrhovima glava, kao starozavjetni znak žalosti.

Pepelnicom počinje korizmeno vrijeme koje traje 40 dana. Korištenje ovog pepela na Čistu srijedu povezuje se početak korizme s njenim krajem, kada se spominjemo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Dakle, korizma počinje s raspećem i završava s raspećem. Proces pepeljenja podsjeća nas na smrt grijehu koju moramo proći tijekom korizme te kako smo po Kristovom križu nanovo rođeni.

Ako danas još nismo bili na misi s obredom pepeljenja, poslušajmo onda dobro i u srcu čujmo svećenikove riječi te krenimo putem obraćenja.


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Poznati neurokirurg imao je susret sa nebom dok je bio…