Crkva u svijetu

“Sotonski” kip postavljen u zgradi suda u New Yorku simbol je podrške pobačaju

Nalazimo se u posljednjim vremenima ovoga svijeta kada sve više zlo se pokazuje pa čak i u samom kipu koji je postavljenoj u sred grada New Yorka na zgradi.

Čuvajmo se se ovog vremena zlo koje vlada i dolazi i ohrabri te se Gospodin će pobijediti svako zlo i donijeti mir. Vjeruj je Kristu i živite i ostanite hrabri do dolaska Isusa ili dok ne odemo gore u nebeski dom.

Neobični novi zlatni kip koji stoji na vrhu zgrade suda u New Yorku izazvao je kontroverze, a mnoge diljem zemlje reagirale su na njezino otkrivanje sa šokom i gađenjem. Jedan medij ga je čak nazvao “sotonskom zlatnom meduzom”.

Prema riječima umjetnika koji je izradio kip, to je simbol osnaživanja žena i izraz “podrške pobačaju”. “Sotonske” slike na koje su mnogi ukazivali vrlo su slične onima koje koristi skupina za pobačaj posvećena zabrani religije na javnom trgu, piše CNA

No što na to sve kaže umjetnik? Ženski kip sa zlatnim rogovima pod nazivom “SADA” izradila je pakistanska umjetnica Shahzia Sikander. 53- godišnja umjetnica, godinama je bila utjecajna njujorška umjetnica, koja je 2017. služila u Gradonačelničkoj savjetodavnoj komisiji za gradsku umjetnost, spomenike i obilježja u New Yorku. Sikander, koja se sama opisuje kao “građanku svijeta”, kaže da njezin rad ima za cilj preuzeti klasične i indoperzijske stilove i prožeti ih modernim feminističkim infleksijama.

Prema njezinim riječima, kip je naručen kao dio “kulturnog obračuna” kako bi se bolje predstavili “društveni običaji 21. stoljeća” u javnim prostorima, izvijestio je New York Times . Opisala je svoj kip kao “žestoku ženu” i “oblik otpora”. Naslov “SADA” ima za cilj skrenuti pažnju na Sikanderovo uvjerenje da je sada potreban žestok ženski otpor, nakon smrti prve sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg i otkako je nacionalno pravo na pobačaj eliminirano poništavanjem Roe v. Wade u lipnju 2022. na blagdan Presvetog Srca Isusova .

Rogovi poput koze

Na vrhu glave statue ispred sudnice nalaze se velike pletenice koje se uvijaju u obliku kožnih rogova. Prema Sikanderu, rogovi označavaju “suverenitet” i “autonomiju”. Na kanalu Fox News , komentator Tucker Carlson osudio je kip kao “demonski”. Kip s rogovima ima sličnosti sa slikom “Baphometa” nalik na kožu, koju koristi Sotonski hram ( TST ), samoopisana “neteistička” vjerska organizacija koja se često uključuje u političke prosvjede protiv javnog izražavanja vjere. Sotonski hram, iako koristi sotonističke slike, navodi u često postavljanim pitanjima na svojoj web stranici da ne vjeruje u Sotonu, ironično, zar ne?

Posljednjih godina TST je tužio državu sa značajnim ograničenjima pobacaja, rekavši da ti zakoni krše “religijsko pravo” grupe da prakticira svoj “ ritual pobacaja ”. Organizacija je također prosvjedovala protiv molitve u školi i slika kršćanske tematike izloženih na javnom prostoru.

Ovratnik od čipke

Kip nosi čipkasti ovratnik oko vrata, za koji je Sikander objasnio da nalikuje ovratniku koji je nosila pokojna sutkinja Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg. Ginsburg, koja je umrla 2020. i bila sutkinja na Vrhovnom sudu 27 godina, mnogi aktivisti za pobačaj, poput grupe “Ruth Sent Us”, vidjeli su je kao simbol ženskog osnaživanja, pa čak i kao simbol samog pobačaja.

Web stranica “Ruth Sent Us” navodi da je njihova misija borba protiv Vrhovnog suda koji nazivaju “rasističkom i mizoginom teokracijom”. Skupina je organizirala prosvjede ispred domova sudaca Vrhovnog suda i unutar katoličkih crkava tijekom mise.

Spomenik ‘anti-spomenik’

Od 1900. zgrada suda u New Yorku prikazuje zbirku statua ljudi značajnih za razvoj prava, uključujući Mojsija, bizantskog cara Justinijana i Konfucija. New York Times objavio je blistav prilog o novom kipu, pod naslovom “Prekini Mojsija i Zoroastera: Manhattan ima novu ženu zakonodavca”.

Prikazujući golu, rogatu žensku sliku, Sikander je rekla da je htjela prekinuti tradiciju. “Oduvijek sam imala afinitet prema antispomeniku u svojoj praksi”, objasnio je Sikander u umjetničkoj izjavi objavljenoj na web stranici Madison Square Park Conservancy. Objašnjavajući golotinju figuru, Sikander je rekla da je “tijelo moćan alat koji nosi svoju društvenu konstrukciju. Također može funkcionirati kao mjesto otpora.” Kip se uzdiže na vrhu lotosovog cvijeta.

Sestrinska statua ‘Svjedok’

Kip u zgradi suda jedan je dio para, a njegova sestrinska statua “Svjedok” izložena je u obližnjem Madison Square Parku. Kip u parku identičan je svom paru osim suknje s kolutima, koja bi trebala podsjećati na kupolu suda u New Yorku. Duž suknje s obručima figure nalaze se mozaički vrtlozi koji ispisuju riječ “Havah”. Hebrejska, arapska i urdu riječ, prijevodi za “Havah” se razlikuju. Za Sikandera, prijevodi “Havah” kao “disati”, “biti” i ime “Eva” odgovaraju njezinoj namjeri. Za nju, “Havah” znači “disati, dodati zrak, promijeniti priču.”

The Art Newspaper je izvijestio da je Sikander rekla kako se nada da će njezini kipovi biti ikone otpora, rekavši: “ Eva je također prva prekršiteljica zakona, zar ne ?” Dvije će statue ostati u New Yorku do lipnja, kada će biti izložene u Houstonu.


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Zanimljivi kako je studentica za vrijeme ispita koje je imama…